Proves lliures

Proves lliures

Què són?

Són proves que permeten obtenir directament les titulacions de Tècnic (Grau Mitjà) o Tècnic Superior (Grau Superior) sense necessitat de cursar els ensenyaments dels cicles formatius corresponents. De fet, la convocatòria de les mateixes es denomina Proves per a l'obtenció dels títols de Tècnic i Tècnic Superior.

Quines diferències hi ha entre les proves lliures i els ensenyaments en règim semipresencial o a distància?

Els ensenyaments en règim semipresencial o a distància es realitzen amb la mateixa durada que les presencials, al llarg de tot el curs escolar. L'alumnat segueix un procediment d'avaluació contínua (amb les peculiaritats d'aquesta via telemàtica) i assisteix al centre per a complir amb les hores de presencialitat requerida i per a realitzar les proves d'avaluació establides en la programació dels diferents mòduls professionals de cada cicle formatiu.

Les proves lliures es realitzen -normalment- en el mes de juny. Atès que l'alumnat no cursa els ensenyaments del cicle formatiu de forma presencial, evidentment no pot existir un procediment de seguiment i avaluació contínua dels seus aprenentatges. Les proves lliures es realitzen únicament al llarg d'una setmana, l'alumnat no cursa els ensenyaments del cicle formatiu i evidentment, no pot existir un procediment de seguiment i avaluació contínua dels seus aprenentatges.

Qui convoquen les proves lliures; de quins títols?

En principi, en totes les Comunitats Autònomes haurien de convocar-se almenys una vegada a l'any, indicant en la convocatòria per a quins títols s'estableixen. No sempre s'ofereixen per a tots els títols.

A la Comunitat Valenciana, la Conselleria d'Educació les convoca a través d'una Resolució de la Direcció general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, la qual es publica en el DOCV. En la convocatòria s'indiquen els centres docents públics designats per a la celebració d'aquestes proves, els títols que s'inclouen, així com el període de matriculació i les dates de realització. Aquesta Resolució sol publicar-se a la fi de març o principis d'abril. També podràs consultar-la en el següent enllaç: Informació proves lliures Conselleria.

On es realitzen les proves lliures del títol que m'interessa?.

Cada any es publica en DOCV quin centres i de quins títols realitzaran les proves.

En 2015 ha sigut designat el CIPFP Ausiàs March per a realitzar les proves lliures corresponents als següents títols:

Família Sanitat:

  • Laboratori de diagnòstic clínic.
  • Documentació Sanitària.
  • Higiene bucodental.
  • Pròtesis dentals*.

Si vols saber on se celebren les proves d'altres títols, pots accedir al mateix enllaç indicat en la pregunta anterior i consultar la Resolució corresponent a 2015 així com la correcció d'errors de la mateixa.

*En el cas del títol de Pròtesis Dentals, en haver-se implantat el títol derivat de la LLOE, la proves són únicament per a els qui ja van concórrer en proves anteriors d'aquest títol i els va quedar algun mòdul pendent, o bé per a els qui van cursar el cicle formatiu LOGSE i també els quedara algun mòdul pendent.

Quins són els requisits per a poder matricular-me en les proves lliures?

  1. Tenir, almenys, 18 anys d'edat per als títols de Tècnic, i vint per als de Tècnic Superior (19 anys si es posseeix ja el títol de Tècnic). Aquesta condició d'edat s'entendrà complida durant enguany natural.
  2. A més ha de posseir-se alguna de les titulacions o formacions que s'enumeren a continuació:

Per a grau mitjà:

  • Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria.
  • Títol de Graduat en Educació Secundària.
  • Títol de Batxiller Superior.
  • Títol de Tècnic Auxiliar.
  • Títol de Tècnic.
  • Haver superat els dos primers cursos del Batxillerat Unificat i Polivalent amb un màxim, en conjunt, de dues matèries pendents.
  • Haver superat el segon curs del primer cicle experimental de reforma dels ensenyaments mitjans.
  • Haver superat, dels ensenyaments d'Arts Aplicades i Oficis. Artístics, el tercer curs del pla de 1963 o el segon de comuns experimental.
  • Haver superat altres estudis declarats equivalents a efectes acadèmics amb algun dels anteriors.
  • Haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà.
  • Reunir algun del requisits establits en el següent apartat sobre l'accés a cicles formatius de grau superior.

Per a grau superior:

  • Títol de Batxiller determinat en la LLOE.
  • Títol de Batxiller establit en la LOGSE.
  • Títol de Tècnic Especialista, Tècnic Superior o equivalent a efectes acadèmics.
  • Haver superat el segon curs de qualsevol modalitat de Batxillerat Experimental.
  • Haver superat el Curs d'Orientació Universitària o preuniversitari.
  • Estar en possessió d'una titulació universitària o equivalent.
  • Haver superat altres estudis declarats equivalents a efectes acadèmics amb els títols o formacions enumerades en aquest apartat.
  • Haver superat la prova d'accés al cicle formatiu de grau superior per al qual sol·licita la matriculació.
  • Haver superat la prova d'accés a la Universitat per a majors de 25 anys.
  1. No estar matriculat en els ensenyaments conduents a un títol (ja siga en règim presencial o semipresencial/distància) i simultàniament en les proves per a l'obtenció del mateix títol convocades per qualsevol administració educativa; llevat que hages esgotat les convocatòries d'un mòdul, o bé llevat que anul·les la matrícula dels mòduls corresponents abans d'inscriure't en les proves lliures.

Pots matricular-te dels mòduls que desitges, però solament d'un mateix cicle formatiu.

Quin és el període d'inscripció o de matrícula?

Varia cada any. En general, la inscripció sol ser a l'abril o maig. En les proves de 2015 és del 14 al 24 d'abril. La documentació necessària és:

  • Sol·licitud d'inscripció.
  • DNI, o targeta d'identitat d'estranger, o visat d'estudis amb fotocòpia del mateix per a ser acarada.
  • Certificació acadèmica oficial que acredite que es reuneix el requisit de titulació o formació explicat en la pregunta anterior.
  • Justificant d'abonament de taxes.

Després del període d'inscripció, es publica la llista provisional d'admesos, a la qual cal parar esment per si hi ha hagut algun motiu d'exclusió que es puga esmenar. No obstant açò, cada any cal estar pendent de les dates que establisca el DOCV, les quals són publicades també en el tauler d'anuncis i en la web del centre.

El calendari d'actuacions per a l'any 2015 és el que segueix:

  1. Dates INSCRIPCIÓ: del 14 d'abril al 24 d'abril, tots dos inclusivament. El model de sol·licitud i el del pagament de taxes pots descarregar-los d'aquesta pàgina: http://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=2567
  2. Publicació llestes provisionals d'admesos i exclosos: 30 d'abril.
  3. Reclamació llestes provisionals d'admesos i exclosos: del 30 d'abril al 5 de maig.
  4. Publicació llestes definitives d'admesos i exclosos: 8 de maig.
  5. Sol·licitud d'anul·lació de matrícula: del 28 d'abril al 7 de maig.
  6. Comunicació dels Centres Examinadors al Servei d'Inspecció d'Educació del nombre d'admesos per a cada mòdul i proposta de les Comissions Avaluadores: Fins al 12 de maig.
  7. Comunicació del Servei d'Inspecció d'Educació als Centres Examinadors de les Comissions Avaluadores designades: Fins al 18 de maig.
  8. Publicació per part del Centre Examinador de les orientacions a l'alumnat: Fins al 20 de maig.
  9. Realització proves: del 4 de juny al 10 de juny.

Puc inscriure'm solament en algun/us mòdul/s professional/és?

Sí, la matrícula pot realitzar-se per mòduls professionals o en el cicle complet, a excepció del mòdul de Formació en Centres de Treball (FCT), la matrícula del qual solament pot realitzar-se a l'efecte de sol·licitud d'exempció total del mateix i condicionada a la resolució favorable d'aquesta exempció. La documentació per a l'exempció total de FCT pot presentar-se una vegada aconseguida l'avaluació positiva en tots els mòduls, però açò cal fer-ho constar en la sol·licitud d'exempció.

Puc matricular-me en dos centres diferents per a les proves lliures del mateix Títol?

NO per als mateixos mòduls, ni tan sols en diferents comunitats autònomes.

Tinc mòduls pendents. Puc matricular-me per a realitzar les proves lliures dels mateixos?

Sí, sempre que no estigues matriculat en aquests mòduls en ensenyament presencial o semipresencial/distància (amb l'excepció que hages esgotat totes les convocatòries d'un mòdul professional durant el curs 2014/15, en aquest cas sí pots matricular-te).

Quan són els exàmens?

Enguany 2015, entre el 4 i el 10 de juny.

El calendari concret per cicles formatius i mòduls estarà publicat en el tauló i en la web del centre el 20 de maig.
Les dates de publicació de resultats i període de reclamacions s'anunciaran oportunament.

Com puc saber el temari o el pla d'estudis de la titulació?

El "temari" ve reflectit en el currículum del cicle formatiu. Tots els títols per als quals el nostre centre educatiu realitza proves lliures són títols derivats de la LOGSE. La Comunitat Valenciana utilitza en aquests casos el currículum que estableix el Ministeri d'Educació:

També pots visitar el següent enllaç, cercar la Família Professional corresponent (Sanitat), triar el cicle i, a la dreta, obrir l'ordre ministerial del currículum.

Existeixen llibres per a preparar les proves?

En la majoria dels cicles de grau superior amb prou faenes existeixen llibres en el mercat, amb l'excepció de mòduls transversals com FOL o RET, per als quals pot ser útil qualsevol editorial.

Per als mòduls de Laboratori de diagnòstic clínic també existeixen llibres de diverses editorials. En qualsevol cas, recorda que les proves versaran sobre els continguts que apareixen en el currículum corresponent i sobre les competències professionals del títol.

Has de tenir en compte que el centre no pot facilitar anotacions amb el "temari" desenvolupat.

En què consisteixen les proves?

Per a tots els mòduls les proves inclouen continguts teòrics i pràctics.
En alguns mòduls es realitza una prova en conjunt, però en uns altres s'efectua una primera prova teòrica, eliminatòria, que és necessari superar per a passar a la realització pràctica.

Puc demanar convalidacions?

Sí, en el moment de formalitzar la matrícula.

Les convalidacions entre mòduls de diferents cicles formatius estan regulades i pot concedir-les el centre; però si pretens convalidar mòduls professionals d'un cicle formatiu amb assignatures d'estudis universitaris o uns altres, hauràs de sol·licitar-ho al Ministeri d'Educació mitjançant un model de sol·licitud que pots arreplegar en la Secretaria del centre.

Has de tenir en compte que els mòduls convalidats es qualifiquen amb un 5.

Si no supere les proves lliures, hi ha un límit de convocatòries?

Encara que sí que ho hi ha en els ensenyaments presencials, NO existeix límit de convocatòries en el cas de les proves lliures.

Poden orientar-me o preparar-me en el centre d'algun mòdul?

Quan es convoquen les proves, en el nostre centre es fa públic un horari d'atenció en el tauler d'anuncis i en la nostra web.

Per raons d'optimització de temps i recursos i per a no bloquejar les nostres línies telefòniques et preguem encaridament que tractes de solucionar els teus dubtes a través d'aquest conjunt de preguntes freqüents.

En breu publicarem l'horari d'atenció per a les proves de 2015. Hauràs d'atenir-te al mateix i tenir en compte que el centre no pot facilitar anotacions amb el “temari” desenvolupat.

Una vegada superats tots els mòduls, què passa amb les pràctiques en empreses?

La formació en centres de treball (FCT) hauràs de realitzar-la de forma presencial. Per a açò has de matricular-te d'aquest mòdul en les dates de matrícula habituals (en qualsevol centre on s'impartisca el cicle) una vegada superats la resta de mòduls.

També pots sol·licitar l'exempció total de la FCT quan et matricules de les proves lliures. Necessitaràs acreditar haver treballat en el mateix camp professional un mínim d'un any complet o el seu equivalent a temps parcial (mitjançant certificació de Tresoreria de Seguretat Social o Mutualitat corresponent) i una certificació de l'empresa on s'especifiquen clarament les funcions i tasques realitzades en la mateixa.

Aquesta documentació la pots presentar una vegada superats tots els mòduls, però has de fer-ho constar en la sol·licitud d'exempció.